Tudásbázis
VAST kiszolgálás az AdServerben
Szerző: Adverticum Zrt. on 2016 June 27. 14:51

Az Adverticum AdServerében immáron VAST technológiával kiszolgált videohirdetéseket is egyszerűen futtathatnak felhasználóink. A bannerek felvétele során a szöveges hirdetés, kép, flash, HTML5 és Markup banner mellett a VAST videó opció is elérhető az adminisztrációs felületen, ezzel pedig újfajta kiszolgálású videohirdetések futtatására is lehetőség nyílt.

A VAST a Video Ad Serving Template rövidítése. Ez a videohirdetések kiszolgálására készített IAB szabvány, amelyet, ha a különböző online videomegosztók integrálnak a saját lejátszóikba, akkor az adszerverekkel könnyen és hatékonyan tudják kiszolgálni az in-stream hirdetéseket bennük.

A VAST videohirdetések kiszolgálásának egyik alapvető feltétele maga a videolejátszó. E nélkül sem videotartalom, sem videohirdetések nem jelenhetnek meg az adott webhelyen.

 Fontos! Az Adverticum VAST bannerében bárminemű módosítás a felhasználó részéről a videohirdetés hibás működését vonhatja maga után. A módosításokat megelőzően kérjük, győződjön meg róla, hogy a használt lejátszó képes-e ezen módosítások feldolgozására.

Az Adverticum jelenleg a VAST 3.0-ás verziójú videolejátszókat támogatja. A szolgáltatás tesztelése során pedig a VideoJS nevű lejátszót használtuk, ezt ajánljuk ügyfeleinknek is.

A kiszolgálás kétféle formában történhet:

 • Lineáris: a videó egy meghatározott részén (idő alapon) beékelődik a videolejátszásba az adott hirdetés.
 • Nem lineáris: felugró, statikus hirdetés a lejátszás közben (kép)

Fontos! A használt lejátszó szabályozza azt, hogy mikor történik a kiszolgálás egy adott tartalmon belül. Ezen felül meg lehet adni a hirdetés hosszát, illetve a statikus hirdetések esetében azt is, hogy az adott tartalomban hol jelenhet meg a reklám.

Kiemelendő azonban, hogy a VAST önmagában nem ad lehetőséget interaktív, rich media hirdetések megjelenítésére és az interakciós események mérésére.

A VAST kiszolgálás csak akkor érhető el a felhasználóink számára, ha a szolgáltatást és annak bekapcsolását az adott ügyfél igényelte. További részletekről és a szolgáltatás díjszabásáról a support@adverticum.com vagy az ertekesítes@adverticum.com címen kaphat felvilágosítást.

A bannerek feltöltése során a VAST videó opciót választva tölthetjük fel az adott fájlt.

Ezután a listázásban megjelennek az adott kreatív különböző paraméterei: a videó szélessége, magassága, a fájl belső mérete (kilobájtban).  

 FIGYELEM! Az AdServer 300 kByte mérethatárig felár nélkül szolgálja ki a bannereket. A 300 kByte-nál nagyobb fájlok kiszolgálásakor minden 1 GB adatforgalom 15 Ft többletköltséget von maga után.

A maximálisan feltölthető videoméret 10 MB! Ezen felül kérem, használja Powerhosting szolgáltatásunkat!

A rendszer azonban még a feltöltés megkezdése előtt figyelmezteti a felhasználót, ha 300 Kbyte-nál nagyobb fájlt szándékozik feltölteni, így elkerülhető a többletköltség fizetése.

A VAST videó opció kiválasztását követően legalább egy fájlt szükséges hozzárendelni a bannerhez, amelyet a Fájlok hozzáadása/módosítása oldalon lehet megtenni. VAST videobanner létrehozásakor új videofájlokat lehet feltölteni a számítógépről, vagy kiválasztani a korábban már feltöltöttek közül. Fontos! A rendszer a videó hosszát (Időtartam/Duration) mindig az első feltöltött fájlból fogja kinyerni, amely egyben azt is eredményezi, hogy ha több fájl is fel van töltve egy adott bannerhez (pl. ugyanaz a tartalom különféle formátumban), akkor minden esetben az első fájl hosszát tekinti mérvadónak.  Ebből kifolyólag ügyelni kell arra, hogy több fájl esetében a videók időtartama megegyezzen, ugyanis az eltérő hosszúság hibás működéshez vezethet. 

 Ez a hiba abban az esetben is fennáll, ha időközben a bannerhez tartozó fájlt lecserélik egy másikra, ugyanis akkor is az eredeti fájl időtartama marad meg.

Támogatott videoformátumok: FLV, MP4, MPEG, QUICKTIME, WEBM, WMV 

Figyelem! Nem csupán videofájl lehet a VAST alapját képező tartalom, nem lineáris kiszolgálás esetén videóba ágyazott kép is feltölthető videobannerként. 

A képfájlok esetén a támogatott fájlformátumok: JPG, PNG, GIF 

Az adott képet az új banner feltöltése opciónál, a Kép típust választva tehetjük meg. Itt a megjelenítések között a VAST formátumot kell választanunk, így lesz VAST kompatibilis az adott képfájl. Ez a megjelenítési forma csak azok számára érhető el, akiknek engedélyezve van a VAST funkció.

A nem lineáris kiszolgálásnál a kattintások mérésére megadható egy úgynevezett Click tracking URL, ha a megjelenítésnél kiválasztottuk a VAST display formátumot.

 Fontos! Csak az adott playerrel kompatibilis hirdetések jeleníthetők meg a videóban, a HTML5 hirdetéseket nem támogatjuk. 

Új fájl feltöltéséhez kattintson az   ikonra, és válasszon egy fájlt a számítógépén lévők közül, majd nyomja meg a Feltöltés indítása gombot. Hivatkozhat külső fájlra is, ehhez kattintson az  ikonra, majd adja meg a fájl pontos elérési címét (URL).

A banner létrehozásakor a következő paramétereket adhatja meg a rendszerben:

Név*: a banner neve

Leírás: tájékoztató jellegű leírás a bannerről

Rövid leírás: A banner rövid leírása, maximum 255 karakterben. Ez a listázásokban is megjeleníthető oszlopként, így könnyebben azonosítható az objektum.

Időtartam*: a videó teljes időtartamának értéke, illetve tetszőleges időtartam is megadható (hány másodpercet játsszon le az adott videóból), melyet másodpercben és ezredmásodpercben adhat meg.

Fontos! A videó időtartamát a rendszer a feltöltött fájlból nyeri ki, amely meghatározza a bannerhez tartozó lejátszás hosszát. Ha időközben rövidebb fájlt töltünk fel az adott bannerhez, az a későbbiekben hibás működéshez vezethet. 

Cél URL: Az a megadott céloldal URL-je, ahová a bannerre kattintva jut a felhasználó.

DNT kizárás: Ha a jelölőnégyzet be van pipálva, az adott banner nem jelenik meg a böngészőben DNT-t, illetve Opt-Outot használóknak. Ha a terv többi bannerére vonatkozóan is szeretné kizárni a DNT-s usereket, akkor a targetálási opcióknál keresse a DNT kizárást. Bővebb a DNT kizárásokról itt olvashatnak.

Gyakoriság: Ebben a mezőben megadhatja, hogy a legördülő listában kiválasztott időegységenként jelenjen meg a hirdetés maximum egyszer egy felhasználónak. Például, ha ebbe a mezőbe 3 kerül, a legördülő listából pedig az órát választja ki, akkor a hirdetés három óránként maximum egyszer fog megjelenni ugyanannak a felhasználónak. Ha nem ad meg értéket, akkor a teljes időszak alatt többször is meg fog jelenni a hirdetés egy felhasználónak.

Tracking URL: itt lehet megadni a más adserverből származó, megjelenést mérő, úgynevezett Tracking URL-t. A dokumentációban leírt módon felparaméterezhető. 

Click tracking URL: itt lehet megadni a más adserverből származó, kattintást mérő, úgynevezett Tracking URL-t. Figyelem! Ez az URL nem azonos a Cél URL-lel, nem továbbít, csak mérésre szolgál.

 

Zóna kompatibilitás 

A VAST szabványú hirdetések kiszolgálásához fontos, hogy a zóna is kompatibilis legyen. Amikor egy adott zónát hozzárendelünk a kampányhoz, a megjelenítési módok közül ki kell választani a VAST display formátumot.

A zónáknál a Beépítési kódok között pedig a VAST beépítési linket is megtalálják ügyfeleink. Ezt kell majd az adott lejátszóba beépíteniük.

Ha ezt az URL-t böngészőben megnyitják, ellenőrizni tudják az AdServer által átadott XML-t.

Fontos azonban kiemelni, hogy nincs zónaméret-kompatibilitásfigyelés, vagyis a rendszer nem ellenőrzi, hogy az adott zóna kisebb-e, mint a feltöltött kreatív. Ez azért van, mert a méretet minden esetben a lejátszó kezeli és nem az AdServer.

Ha a feltöltött hirdetést ellenőrizni kívánják, az alábbi oldalon megtehetik a VAST beépítési link beillesztésével: https://developers.google.com/interactive-media-ads/docs/sdks/html5/vastinspector

Figyelem! Az oldal a https tageket támogatja.

Célzási lehetőségek:      

 • Domain
 • Gyakoriság          
 • DNT kizárás
 • Geo IP
 • UserAgent és Mobil Extra targetálás (extra)
  • Figyelem! A VAST kiszolgálás esetén nem biztosított, hogy a kérés a böngészőből érkezik, ezért az sem, hogy értelmezhető user agent stringet kapunk (pl. alkalmazásból jön a kérés, az adott eszköz nem küld user agent stringet stb.). Ennek megfelelő működése nem garantált. 
 • M.O.R.E. (extra)
 • userDB targetálás / Customtarget (extra)

 Figyelem! A Goa3-as adatokat használó targetálások nem használhatók, azonban a targetálási listában ezek is elérhetők. Ennek oka, hogy egy kampányhoz, tervhez több típusú banner is tartozhat, melyek más típusú célzásokat is támogatnak.

A különféle célzási lehetőségekről bővebben az Egyszerű, illetve az Összetett targetálás bejegyzésekben olvashatnak.

Statisztika

A VAST kampányoknál a statisztika opciót választva lekérhetők az adott kampányhoz tartozó AV, CT, UAV és UCT adatok többféle bontásban is (mind az időszakot, mind pedig az objektumokat tekintve). A statisztika táblázatosan és vonaldiagramban is megtekinthető.

(0 szavazat)
Ez a bejegyzés hasznos volt
Ez a bejegyzés nem volt hasznos

Hozzászólások (0)
Help Desk Software by Kayako case