Tudásbázis
Az adszerver statisztika és a webanalitikai mérés közötti különbség
Szerző: Adverticum Zrt. on 2012 April 19. 17:20

Gyakran felmerülő kérdés, hogy miért van eltérés az AdServerből futott kampányok statisztikája és a webanalitika mérés között. A mérések elsődleges különbsége abból fakad, hogy két különféle rendszer végzi a méréseket, míg a kampányok kiszolgálásárt és a statisztikáért az adszerver (hirdetéskiszolgáló rendszer) felel, addig a weboldalon történő mérésekért a webanalitikai rendszer.

Ábrán bemutatva:

 

A két rendszer különböző módon mér, ez is több okból okoz eltéréseket, mivel nem ugyanazt, nem ugyanott, és nem ugyanabban az időpillanatban mérik, ezért nem lehet érdemben összehasonlítani ezeket a számokat.

  • Az adszerver a tartalomszolgáltató weboldalán megjelenő bannerre való kattintást méri annak pillanatában, ez a CT szám.
  • Az analitikai rendszerek a hirdető céloldalának betöltődésekor az abba beépített tracker kód segítségével mérik a látogatók/akciók számát.
  Adszerverek  Webanalitikai programok 

Mérés célja

 

 A hirdetésre vonatkozó AV és CT mérése

 Látogatók, oldalon végrehajtott akciók számának mérése

A mérés helye

 

 A tartalomszolgáltató weboldala  A hirdető weboldala

 A mérés időpontja 

 

 A megtekintés, illetve a kattintás időpontja   A mérőkód betöltődésének időpontja 

A fentiek alapján látszik, hogy a különbség természetes dolog. A mérő algoritmusok kis mértékben természetesen adszerver- ill. webanalitikai szolgáltatónként is változhatnak.

Ezek alapján például magyarázat lehet az eltérésre, hogy a kattintás megtörténése után a céloldalnak nem volt lehetősége betöltődni, így CT szám lett, de az analitikai oldalon nem történt mérés. Vagy a másik oldalról szemlélve lehet, hogy a webanalitikai rendszer a forgalom forrását nem tudja beazonosítani, így a látogatás esetleg nem kattintásból származott.

Mit lehet tenni az eltérések ellen?

Az eltérések minimalizálása érdekében ezt a két lehetőséget lehet megfontolni:

  • A hirdető weboldalán való mérés az AdServer segítségével

Van lehetőség arra, hogy az Adverticum AdServeren belül kövessék a post-user akciókat, azaz a kattintás avagy bannerrel való találkozás utáni konverziókat. A legegyszerűbb esetben ehhez egy tracker zónát kell létrehozni a kampányhoz (Trackerek fül kampányon belül), és ennek a kódját a hirdetőnek kell beépítenie a céloldalra. A kampányról aztán le lehet kérni egy jelentést az adminfelületen, amelyben látszik majd, hogy a kampány révén hány látogató ért el a céloldalra, ahol a tracker zóna be volt építve. (A tracker zóna statisztikájában az AV számok csak az oldal megjelenéseinek számát mutatják, de a kampány miatt cselekvő userek számát a jelentésben lévő post-user adatok prezentálják.)

Trackerekről és a Post-user action analízisről

  • A kattintások lekövetése a webanalitikai rendszerrel

Az is segíthet a kampány eredményeinek lekövetésében, ha a bannerhez megadott céloldal linkje úgy van felparaméterezve, hogy az alapján a webanalitikai rendszerben pontosabban be tudja azonosítani a forgalom forrását. Ebben a felparaméterezésben a webanalitikai rendszer is a segítségére lehet, ha van URL készítő eszköze.

(11 szavazat)
Ez a bejegyzés hasznos volt
Ez a bejegyzés nem volt hasznos

Hozzászólások (0)
Help Desk Software by Kayako case