Tudásbázis
Google AMP + Adverticum AdServer
Szerző: Dorina Takács on 2019 February 22. 12:45

(Accelerated Mobile Pages Project)

 

Bevezető

Az AMP egy nyílt forráskódú projekt, amely segít előállítani olyan webes tartalmakat, melyek szinte azonnal betöltődnek a böngészőben, tartalmazzanak akár videókat, képeket vagy animációkat.

 

Hátrányai

  • nem használható pl. külső JS library sem, csak az AMP sajátja
  • amennyiben a Google keresőjében fellelt, AMP-ra optimalizált oldalakat szeretnénk megosztani valakivel, akkor az URL a google.com-ra fog mutatni, nem pedig az eredeti címre

 További információk az AMP-ról: https://www.ampproject.org

  

Példa összefűzés

 <amp-ad width=300 height=250
    type="adverticum"
    data-goa3zone="123456789"
    data-costumetargetstring="bXVzdGJlYmVhc2U2NGVuY29kZWQ=" >
</amp-ad>

 

  • Szükséges paraméterek - data-goa3zone: A zona ID, amely megtalálható az Adverticum AdServerben
  • Opcionális paraméterek - data-costumetargetstring: ennek értékét úgy kell előállítani, hogy az átadni kívánt változókat base64 encode-olják 

Az AdServerben használható customtarget megoldásról az alábbi linken olvashat bővebben: http://dev.adverticum.com/userdb:start

 

Technikai részletek:

 

Gyakran Ismételt kérdések az Adverticum AdServerrel való alkalmazása esetén

 

  1. Milyen targetálások alkalmazhatóak AMP esetén? Milyen limitációkra kell odafigyelni a célzásoknál?

 

Az alábbi opciók működnek: 

  • M.O.R.E: az "Adott oldalon látott hirdetések" részt nem, csak a "Korábban látott hirdetések" opciót lehet alkalmazni.
  • Gyakoriság
  • GeoIP
  • Mobile Extra

 

 FONTOS! A helyes működéshez mindenképpen szükség van arra, hogy az AdServer megkapja az Adverticum user ID-t. Ezt az adatot az AMP úgy küldi a rendszernek, mintha azonosítatlan lenne a user, azonban mivel az AMP tölti be a goa3-at és a beépítési kódot egy külön iframe-be, ezért ugyanúgy a goa3 fut le, és küldi el a zóna request-et a kiszolgáló rendszer felé. Ha az eszközön már volt goa3-as kiszolgálás, és le lehetett tenni korábban az adverticum cookie-t, akkor a kimenő request-tel ez a cookie is megérkezik, és ennek segítségével AMP-os hívás esetén is tudja az adserver azonosítani az eszközt. Tehát a M.O.R.E., a gyakoriság és minden egyéb funkció, amihez az eszköz azonosítása szükséges, csak ebben az esetben fog működni.

 

  • Customtarget: a hagyományos alkalmazása mellett, ez megoldás lehet egyes célzások kiváltására, mint pl. a kulcsszó átadása.
  • URL targetálás: ez az opció is alkalmazható, de csak akkor, ha referer targetálásban adják meg annak a site-nak az URL-jét, melyre célozni szeretnének. (Az AMP, amikor egy külön iframe-be előre lekéri a hirdetést, akkor annak az iframe-nek egyedi URL-t ad meg (valami.ampproject.net), emiatt nem működőképes az URL targetálás a hagyományos módon.)
  • Domain target
  • Címke targetálás: amennyiben a zónához az admin felületen van megadva címke

 

  1. Működnek-e a tervnél megadható kizárások AMP esetében?

 

Sajnos nem, mert az AMP-os oldalakon nem lehetséges 3. féltől származó javascript futtatása.

(A hagyományos, goa3-as kiszolgálással az oldalban szereplő összes beépítési kódot összegyűjti a kliens oldali adverticum javascript, és egy kérésben elküldi őket a szerver oldali kiszolgálórendszernek, ami - a kizárások beállításait is figyelembe véve - választ hirdetést az összes kért zónába, majd ezt egy csomagban küldi vissza a kliens oldalnak. Ezzel szemben AMP esetében, minden zóna helyén létrehoz egy külön iframe-et, és ebbe teszi bele az adverticum-os beépítési kódot. Innentől kezdve ezek a kódok teljesen függetlenül működnek. Annyi request megy ki a kiszolgáló szerverek felé, ahány beépítési kód volt az oldalon. A külön beérkező request-ek között pedig nem működik a kizárás.)

 

  1. Az AMP oldalakra bekötött Adverticum zónákon keresztül kiszolgált bannerekkel kapcsolatban milyen megkötések vannak? Mi a helyzet a HTML5 bannerekkel, Adverticumba fűzött 3rd party ügynökségi adszerver tagekkel?

 

Az AMP egy saját, úgynevezett AMP-HTML nyelvet használ, ami nagyon hasonlít a HTML5-re. A legtöbb tag teljesen szabványos, néhány helyett azonban az AMP specifikus verziót kell használni pl. az img, video, audio és az iframe, néhány pedig tiltott pl: form, object, frame, base, param, embed.

Az, hogy a harmadik féltől származó kódok megfelelnek-e az AMP-os követelményeknek, sajnos nem egyértelmű, mert abban az esetben a kívülről betöltendő tartalom a döntő.

 

  1. Amennyiben egy HTML5 banner figyelembe veszi az AMP előírásokat akkor easyHTML sablonnal kiszolgálható? Az easyHTML sablon AMP kompatibilis?

 

Az easyHTML sablon önmagában egy script, amit nem fogad el az AMP, erről itt olvashat részletesebben: https://validator.ampproject.org/

 

  1. Hogyan működik a zónák átméretezése üres zóna, illetve intervallum méretű zónák esetében?

 

A hirdetés betöltődése után a válaszként kapott banner méretére állítja a goa3 az AMP-os hirdetési helyet. 

 FONTOS!  A responzive, illetve méretet változtató bannerek esetében, akkorára fogja állítani a méretét az iframe-nek, amekkora a benne megjelenő banner. Amennyiben később változik a banner mérete, mert elforgatják a mobilt, vagy egy kinyíló kreatívot kinyitnak ... stb, akkor az iframe már nem méreteződik át, hanem akkora marad, amekkora az eredetileg betöltött banner volt. (Ha az új méret nagyobb, akkor csak annyi fog látszani belőle, amekkora az eredeti banner volt.)

Amennyiben nincs hirdetés kiszolgálás (tehát üres a zóna), akkor 1 x 1-es méretet kap az adott zóna.

(0 szavazat)
Ez a bejegyzés hasznos volt
Ez a bejegyzés nem volt hasznos

Hozzászólások (0)
Help Desk Software by Kayako case