Tudásbázis
Bannerkészítési útmutató az Adverticum AdServerhez
Szerző: Adverticum Zrt. on 2012 September 19. 09:31

Tartalomjegyzék

 

 


 

Fontos információk

 

 • Kreatívkészítői hozzáférés az Adverticum AdServerhez

A kreatívkészítők külön igényelhetnek hozzáférést a rendszerhez, amelyben a szakemberek hozhatják létre a bannereket, majd tesztelhetik azok megjelenését
az Adverticum AdServer kiszolgálásában. Ez az adminfelület egy leegyszerűsítettcélszerű változata a teljes AdServer felületének, amelyben könnyen és pár lépésben létrehozható a tesztelni kívánt banner, majd a tesztoldalba beépíthető kóddal a megjelenés már meg is tekinthető.
A felületen egy menüpontban, a Teszteseteken belül találhatók meg az alkalmazható funkciók: a bannerfelvételhez szükséges varázsló, a létrehozott banner és teszteléséhez szükséges beépítési kód. További információkat ezen az oldalon talál a tesztelői adminfelület működéséről és annak használati feltételeiről.
Amennyiben érdeklődik a megoldás iránt, a support@adverticum.com címen jelezheti az igényét.

 

 • Kreatívok módosítása/készítése

Az Adverticum Support Csapata nem módosít, illetve készít kreatívokat. Amennyiben erre igényt merül fel a Portálfejlesztési üzletágunk egyedi megrendelés alapján vállalja a kreatív elkészítését, javítását: 15 000 Ft+áfa/óra díjért. Kérjük igényét a display@adverticum.com címre küldje.

 

 • Specifikációnak való megfelelés

Amennyiben egy kampány során az Adverticum AdServerén kívül más hirdetéskiszolgáló rendszert is használ, kérjük a kampánymenedzsert, hogy olvassa el a
tudásbázisunkban az összefűzésre vonatkozó részét, annak érdekében, hogy mindkét adszerver mérje a megjelenéseket és az átkattintásokat. Az összefűzést az adminisztrációs felületen tudja beállítani, így a kreatív elkészítését a másik adszerver mérésére való felkészítés nem befolyásolja.

Gemius kód esetén

AdSense kód esetén

 • Hirdetés mérete

A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet. A rendszer engedi a 300 kB-nál nagyobb kreatívok feltöltését is, de ezek kiszolgálásáért többletköltséget számítunk fel.

 

 • Tömörítés

Fontos, hogy a rendszer jelenleg nem képes LMZA tömörítésű kreatívokat ellenőrizni, így LMZA helyett Deflate tömörítési beállítással kell a kreatívot kimenteni!
A bannerkészítéssel kapcsolatos kérdéseivel kérjük, keresse az Adverticum Support csapatát a support@adverticum.com címen.
A bannerek Adverticum AdServer-ben való beállításáról bővebben olvashat Tudásbázisunkban. (Ezen a linken csak Adverticum AdServer felhasználók számára elérhető, kampánymenedzsereknek szánt információk találhatóak.)


 

HTML/XHTML/HTML5 kreatívok 

 

Ebben az útmutatóban a megrendelők által gyakran “HTML5 bannerként” emlegetett (de nem feltétlenül minden esetben HTML5-ben megírt) HTML/XHTML bannerekkel szemben támasztott AdServer-specifikus követelményeket foglaltuk össze, hogy a bannerkészítők munkáját segítsük.
Az útmutató jelentős részben tartalmaz olyan, HTML kódok AdServerbe történő feltöltéséhez szükséges információkat, amiket elsősorban a kód feltöltését végző személynek, jellemzően a kampánymenedzsernek fontos tudnia, ugyanakkor ha a bannerkészítő ezeket az információkat figyelembe veszi a banner fejlesztésekor, akkor nagyban megkönnyítheti a kampánymenedzser dolgát.
Az útmutató feltételezi, hogy a készítendő hirdetés az Adverticum AdServer beépítési kódjával, a goAdverticum3 (a továbbiakban goa3-ként hivatkozunk rá) kóddal lesz kiszolgálva, illetve hogy a hirdetést kiszolgáló kód a goa3 kód dokumentációja szerint lett beillesztve a weboldalba, ahol a hirdetés megjelenik.


HTML banner vagy a Markup banner követelményeinek megfelelően kell elkészíteni a kreatívot? Mit jelent, és mi a különbség az Adverticum AdServerében a
két bannertípus között?


A Markup banner nagyon hasonlít a normál HTML bannerhez, azzal a különbséggel, hogy az XHTML, XML sokkal kötöttebb formátumok, viszont felhasználói szempontból több lehetőséget biztosítanak. Technikailag lényeges különbség, hogy a Markup banner az oldal részeként jelenik megnem pedig iFrame-ben, mint a sima HTML banner. A Markup banner képes használni az oldal CSS-ét, illetve olyan extra funkciók válnak általa elérhetővé, mint a kinyíló és átúszó effektek, illetve egyéb látványos, vizuális megoldások. 

 1. Részletes html/xhtml/html5 fejlesztési dokumentációnkat az alábbi linken éri el
 2. Figyelem! A Swiffy-vel, ill. Adobe Edge vagy Google Web Developerrel konvertált bannerek esetén eltérő az útmutató:  http://dev.adverticum.com/conversion:start

 

 


 

easyHTML sablonhoz készülő kreatívok

 

Az easyHTML sablon egy olyan eszköz az Adverticum AdServerében, mely megkönnyíti az elkészített HTML/HTML5 bannerek átalakítását és kiszolgálását. Egyszerű megoldást kínál a kampánymenedzserek és a bannerek fejlesztői számára egyaránt!. Az easyHTML megoldásunkat egy Markup sablon formájában alakítottuk ki, melyet mindenki számára díjmentesen elérhetővé tettünk „easyHTML Banner” néven.
Az erről szóló dokumentációnk az alábbi linken érhető el. 


Miért érdemes az easyHTML sablont használni?

 • egyszerűbb a bannerkészítési folyamat
 • nincs szükség szerkezeti átalakításra
 • alacsonyabb hibahatár
 • könnyebb működtetés (akár a nyitva indulás érzékelése is beleépíthető)
 • relatív URL-ek használata (HTML, CSS vagy Javascript kódok esetén egyaránt)


A kreatív elkészítése szempontjából sokkal egyszerűbb a folyamat, mert a kreatívnak lényegesen kevesebb megkötésnek kell megfelelnie.
Címszavakban a következő előnyökkel jár, szemben a HTML banner használatával: 

 • Nem kell a banner szerkezetén változtatni, ha az a böngészőben már megfelelően működik, tehát nem kell kitörölni a <head> vagy <body> tagokat.
 • Nem lesz karakter enkódolási probléma, mely a HTML banner egy sajátosságából fakadt bizonyos esetekben.
 • Megoldott, és egyszerűsített a display-ek vezérlése, különös tekintettel a Sidekick és Slider megjelenésekre.
 • Megoldott a nyitva indulás érzékelése, szemben a HTML bannerekkel.
 • Használhatóak relatív URL-ek, ezeket nem kell lecserélni AdServer változókra.
 • A bannerhez tartozó változók és funkciók egy központi objektumból érhetőek el, nem AdServer változókkal.
 • Ezek mellett továbbra is van lehetőség rich media, ill. több landing-page-el rendelkező kreatívok futtatására.


A felvételhez mindösszesen a bannerhez tartozó állományok feltöltésére van szükség. Ehhez az AdServer adminisztrációs felületén elérhető "easyHTML Banner" nevű markup
sablont kell kiválasztani, ahol lehetőség nyílik a bannerhez tartozó HTML állomány hozzáadására és így a megfelelően elkészített banner futtatására.
A felvétel folyamatáról részletesebben az alábbi linken olvashat.

 

 


 

FLASH (.swf) kreatívok

 

 


 

MOBIL kreatívok

Részletes html/xhtml/html5 fejlesztési dokumentációnkat az alábbi linken éri el.

 
Egyéb fontos tudnivalók:

 

 


 

Display típusok és követelmények

 

Az adminfelületen elérhető megjelenítési lehetőségek segítik a kreatívkészítőket abban, hogy minél kevesebb dolgot kelljen magában a kreatívban megoldani. Ezen a felületen beállíthatja
a display viselkedését, éles körülmények között kipróbálhatja, hogy az egyes módosítások, hogyan hatnak a megjelenésre: http://display.adverticum.net

Abban az esetben, ha megjelenítési elképzelés nem megoldható a lent felsorolt sablonok valamelyikével, lehetőség van saját display készítésére és feltöltésére is. Erről az alábbi linken
találhat információt és segédletet (a dokumentum megtekintése céges e-mail címmel való regisztrációt igényel): http://dev.adverticum.com/doku.php?id=creatives:displaydev


 Figyelem: Az Adverticum AdServerben elérhető display sablonok működését csak olyan böngészőkben támogatja az Adverticum, amelyeknek a használati aránya meghaladja az 5%-ot. 

 


 

Layer

A hirdetés a weboldal fölötti rétegen jelenik meg. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval.
A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/layer/layer/

FONTOS! 

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet.

Két kreatív együttes megjelenése (szinkron banner) esetében, a megjelenési gyakoriság és a kommunikáció megoldásával kapcsolatban, kérjük, egyeztessen a megrendelővel, hogy az AdServerben megadható paramétereken felül, milyen sajátosságokat kell az elképzelés megvalósításához figyelembe venni (kiszolgált ADV-k számának eltérése, vagy az AdServer kiszolgálási technológiája miatt felmerülő akadályok miatt): http://demo.adverticum.net/layer/szinkron/

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/layer/

 • a kreatívnak nem szükséges rendelkeznie bezáró gombbal, mert a bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek szabadon megadhatóak/beállíthatóak. 
 • használható olyan kreatív, amely tartalmazza a bezárásért felelős függvényt
 • címsor szöveg és egyedi CSS stílus is megadható
 • az oldal teljes betöltődéséhez viszonyított megjelenési/bezáródási időt, vagy gyakoriságot is alkalmazhatunk
 • az oldal konkrét eleméhez (akár másik kreatívhoz), vagy az oldal egy pontjához pozícionált megjelenés is megoldható
 • a kreatívban szereplő bezáró függvény megadása is biztosított

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/140/3/layer-display-csak-goa3

 Interstitial/Full Page Layer

Egy oldal megnyitásakor megjelenő, általában teljes oldalt eltakaró display, mely az oldal felett egy layerben jelenik meg. Az Interstitial általában a kért oldal előtt jelenik meg, de Interstitialnak számít minden olyan hirdetés, amely egy folyamatot megszakítva két oldal között jelenik meg. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/layer/interstitial/

FONTOS! 

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet.
 • A kreatív megjelenése az oldal betöltődése után történik

 

Az adminfelületen beállítható funkciók:  http://display.adverticum.net/display/interstitial/

 • a kreatívnak nem szükséges rendelkeznie bezáró gombbal, mert a bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek szabadon megadhatóak/beállíthatóak
 • címsor szöveg és egyedi CSS stílus is megadható
 • a hirdetés címe és a továbbító linkjének elhelyezkedése változtatható, elképzeléstől függően
 • megjelenési gyakoriságot, bezáródási időt is alkalmazhatunk
 • háttérszín, és annak átlátszósága is beállítható
 • használható olyan kreatív, amely tartalmazza a bezárásért felelős függvényt
 • checkbox-al beállítható, hogy a banner bezárása/bezáródása után a böngésző visszaugorjon az oldal tetejére, ha a látogató lejjebb görgetett az Interstitial megjelenése közben.

 A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/205/3/interstitial-display

 Filmstrip

Beágyazott megjelenésű banner, amely magassága meghaladja a zóna magasságát (a szélességét nem!), így az egeret a banner fölé tartva a kreatív görgethetővé válik. A display alkalmazható: Image, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/beagyazott/filmstrip/

FONTOS!

 • Flash kreatívval ezt a sablont nem lehet használni!
 • a kreatívok mérete maximum 300 kB lehet
 • a kreatív szélessége nem haladhatja meg a zóna szélességét, amiben futni fog

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/filmstrip/

 • megadható, hogy egy intervallum méretű zóna a banner megjelenítésekor mekkora méretet használjon
 • megadható, hogy a banner megjelenítésekor honnan látszódjon a zónában a kreatív (fentről mérve pixelben) 

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/164/0/filmstrip-displayLebegő felhőkarcoló/Floating skyscraper

Ezzel a megjelenési móddal a banner az oldal görgetésével együtt csúszik a képernyőn, így mindig a felhasználó látóterében marad. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/scroll/skyscraper/

FONTOS! 

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/skyscraper/

 • a kreatívnak nem szükséges rendelkeznie bezáró gombbal, mert a bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek szabadon megadhatóak/beállíthatóak.
 • meghatározható egy olyan elem, amihez kiinduláskor a banner igazodik (a relatív távolság is) http://docs.jquery.com/Selectors
 • megadható az a vertikális tartomány, amelyen belül mozoghat a banner
 • szabályozható a banner mozgásának dinamikája, minél nagyobb az értéke, a banner annál lassabban mozog. Ha az animáció hossza 0, akkor az animáció beállítja a végső állapotba az elemeket: http://docs.jquery.com/Effects/animate
 • megjelenésének gyakorisága beállítható

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/134/3/lebeg-felhkarcolo-display

 Böngésző ablakhoz ragadó/Sticky

Más néven tapadó vagy sticky banner, amely a böngésző valamelyik oldalához tapadva jelenik meg, és az ablak görgetése esetén is végig fix helyen marad. A lebegő felhőkarcoló bannertől abban különbözik, hogy nem követi a görgetés sebességét, nem „lebeg” az oldalon, hanem tartja pozícióját az ablakon belül. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/scroll/sticky/

FONTOS! 

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • Nem használható olyan kreatív, amely tartalmaz bezáró függvényt, mert azt alkalmazni ebben az esetben nem lehet
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet.
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/sticky/

 • megadható, hogy a böngésző ablak mely részéhez igazodjon a banner, esetleg legyen-e eltartás
 • a banner eltüntethető megadott idő után az oldalról
 • a kreatívnak a bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek megadhatóak
 • megjelenésének gyakorisága beállítható

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/138/3/bongesz-ablakhoz-ragado-display

 Scroll

Egyesíti a beágyazott és a lebegő bannerek tulajdonságait. Sajátossága, hogy az oldal megnyitásakor beágyazottként jelenik meg, de görgetéskor lebegőként viselkedik, azaz folyamatosan a látótérben marad. További előnye, hogy a hirdetés bezárását követően „visszaugrik” a helyére, a beágyazott zónába, és a továbbiakban ott lesz látható. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/scroll/scroll/

FONTOS! 

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet.
 • Nem használható olyan kreatív, amely tartalmaz bezáró függvényt, mert azt alkalmazni ebben az esetben nem lehet
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/scroll/

 • a kreatívnak a bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek szabadon megadhatóak/beállíthatóak
 • szabályozható a banner mozgásának dinamikája, minél nagyobb az értéke, a banner annál lassabban mozog. Ha az animáció hossza 0, akkor az animáció beállítja a végső állapotba az elemeket: http://docs.jquery.com/Effects/animate
 • megjelenésének gyakorisága beállítható
 • megoldható, hogy a banner lebegés közben is megtartsa pozícióját az oldal tetejéhez képest.

 A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/132/3/scroll-display

 Szamárfül/Corner peel

A kreatív a weboldal bármelyik sarkában, egy legördülő szamárfül mögött válik láthatóvá, és az egeret felé húzva/vagy rákattintva lenyílik. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/layer/peeloff/

FONTOS!

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • Ha a kreatív nem a display által biztosított szamárfül grafikát alkalmazza, hanem magában a Flash-ben van megoldva, meg kell adni a kinyílást és a bezáródást végző JavaScript függvény nevét az AdServer-be feltöltő félnek
 • HTML kreatív esetében mindenképpen meg kell adni az adminfelületen a CT URL-t
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban
 • A szamárfül-kép, ami az alapértelmezett szamárfül grafikát helyettesíti, minden esetben legyen háromszög alakú (ezt külső URL-ről hívja be minden esetben az AdServert)

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/peeloff/

 • nem kell a kreatívban megoldani a szamárfül animációját, mert biztosítjuk
 • a kinyílási és bezáródási ideje is másodpercre pontosan megadható
 • nyitott állapotban való megjelenésének gyakorisága beállítható
 • beállítható átlátszó kreatív esetén a háttér színe
 • beállíthatja a checkbox kipipálásával, hogy a bannert a felhasználó kattintással nyithassa le és zárhassa be (természetesen a kreatívban is úgy kell beletenni)
 • használható a kezdeti kis mérethez külön kép
 • használható olyan kreatív, amely tartalmazza a kinyílásért és bezáródásért felelős függvényeket

 A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/206/3/szamarfl-display

 Méretet változtató/Multi expand

Kinyíló/lenyíló banner, ami esemény hatására (hover, click) változtatja méretét és dimenzióit.
A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/expand

Példa a Markup vagy HTML banneres megoldáshoz itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/iab_rising_stars/pushdown

 

FONTOS! 

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet
 • A méret megváltozásának idejét, valamint a kezdeti és megváltozott méreteket mindig meg kell adni a banner feltöltésekor
 • A kreatívnak mindig tartalmaznia kell a szükséges nyitó és záró függvényeket (openFUNCTION, closeFUNCTION) a dokumentációban leírtaknak megfelelően
 • Amennyiben az adminfelületen be van pipálva a kezdetben nyitott opció, akkor a kreatívban is le kell ezt kezelni az openNow változó segítségével a dokumentációban leírtaknak megfelelően.
 • Figyelni kell, hogy a kreatívnak merre és hogyan kell kinyílnia, és ennek megfelelően kell elkészíteni
 • Ezzel valósíthatóak meg az un. push bannerek is, amelyek kis méretben jelennek meg, és ha a kreatív teljesen betöltődött, akkor az egér érzékelésére nyílhat ki nagyméretűre. A banner látható területe megnő az AdServerben beállított méretre, majd megadott idő után visszacsukja a kreatívot kis méretre. A display által alkalmazott eltolás vagy visszahúzódás folyamata miatt javasolt az animációk letiltása a Flash-ben.

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/multiexpand/

 • az animációnak megfelelően meg lehet adni, hogy a változás a kreatív mely sarkából melyik irányba induljon
 • megadható, hogy megváltozott méretben hányszor jelenjen meg a kreatív
 • a banner méretének változtatása közben pozícionálható/eltolható az oldalon
 • kiválasztható, hogy az oldal tartalmát eltolja-e, vagy rányíljon arra
 • megadható, hogy mennyi idő után váltson kezdeti méretre, ha nem történt akció
 • beállítható a méretek megváltozásának ideje
 • megadható, hogy a banner a kezdeti szélesség és magasságnál megadott méretekben jelenjen-e meg, majd arányosan növekedjen a maximális méretig, vagy a teljes kreatív egy része látszódjon a megadott méretek alapján

 A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/135/3/meretet-valtoztato-display

 Oldalkitoló/Sidekick

Egy olyan hirdetési forma, amely egy hagyományos, oldalba beágyazott hirdetésből indulva félretolja az oldalt, helyet adva egy másik zónában futó, nagyobb méretű hirdetésnek. Az oldalba ágyazott kreatív egy megadott részére történő kattintással aktiválható (azaz kattintásra jelenik meg a meghívandó zóna). A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/extrem/sidekick/

FONTOS! 

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet
 • A kreatívnak nem szükséges tartalmaznia a szükséges nyitó/záró függvényt (ikonokkal helyettesíthetőek, amennyiben mégis tartalmazza, akkor azt a dokumentációban leírtaknak megfelelően kell megtenni
 • A beágyazott és a behívandó kreatívot külön-külön kell elkészíteni és feltölteni
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban

Sokszor problémát jelent a nagyobb kreatív bezáró függvényének kezelése, erre az a javaslatunk, hogy hardcode-olják a bezáró függvény nevét a nagy kreatív esetében (flash vagy markup bannernél), és ne külső paraméterként várják. Tehát a "closeFUNCTION" javascript függvényt hívják meg. HTML banner esetében az alábbi leírást kell alkalmazni: http://dev.adverticum.com/creatives:html#html_banner (csak a zóna azonosítót hardcode-olják)

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/sidekick/

 • nem kell a kreatívokat szinkron bannerként elkészíteni, a sablon végzi a kommunikációt
 • a kreatívnak nem szükséges rendelkeznie nyitó és bezáró gombbal, mert a bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek szabadon megadhatóak/beállíthatóak
 • az oldal félretolásának ideje beállítható
 • nyitott állapotban való megjelenések száma és annak időpontja megadható
 • beállítható, hogy az oldal eltolása mennyi időn belül záródjon vissza
 • megjelenésének gyakorisága beállítható
 • beállítható, hogy a nyitás után megjelenő oldalkitoló banner a nyitóbannertől mekkora távolságban helyezkedjen el

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/207/3/sidekick-display-oldalkitolo

 Csúszó/Slider

A Csúszó banner a böngésző ablakához ragadó hirdetésből indulva behúz egy új hirdetési oldalt. A kreatív egy megadott részére (pl.: gombra) kattintva aktivizálódik, félretolja az oldalt, helyet adva egy teljes képernyő méretű hirdetésnek, amely már egy másik zónában fut. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/iab_rising_stars/slider/

FONTOS:

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet
 • A kreatívnak mindig tartalmaznia kell a szükséges nyitó és záró függvényeket (openFUNCTION, closeFUNCTION) a dokumentációban leírtaknak megfelelően
 • A beágyazott és a behívandó kreatívot külön-külön kell elkészíteni és feltölteni
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/slider/

 • megadható, hogy a böngésző ablak, mely részéhez igazodjon a Flash-banner, esetleg legyen-e eltartás
 • a bannerekhez CSS megadható (pl. keret vagy háttér)
 • nem kell a kreatívokat szinkron bannerként elkészíteni, a sablon végzi a kommunikációt
 • az új oldal behúzásának ideje beállítható
 • nyitott állapotban való megjelenések száma és annak időpontja megadható
 • beállítható, hogy az oldal behúzása mennyi időn belül záródjon vissza
 • mind a beágyazott, mind a behúzott kreatívnak is beállíthatóak bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek
 • megjelenésének gyakorisága megadható

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/173/3/csuszo-display-slider

 Billboard

Jellemzően nagyméretű, figyelemfelkeltő, kép, vagy beágyazott banner, ami teljesen bezárható, majd újranyitható az oldalon. Bezárva csak a nyitásra alkalmas gomb /kép marad a helyén, és az oldal tartalma is ehhez igazodik. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/iab_rising_stars/billboard/

FONTOS!       

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet
 • A megjelenítéshez csak az elképzelésnek megfelelő méretű gomb háttérképre, valamint a beágyazott kreatívra van szükség
 • A kreatív kinyitását minden esetben a display végzi
 • A nyitó gomb háttér képét is külső url-ről hívja be minden esetben az AdServer
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/billboard/

 • a kreatívnak nem szükséges tartalmaznia a bezáró függvényt, mert beállíthatóak bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek (CSS)
 • megadható a nyitás típusa és CSS-e 
 • Függőleges: Nyitó gomb választható szöveggel, amihez megadható egy 62x88-as méretű háttérkép.
 • Vízszintes - Nyitó gomb választható szöveggel, amihez megadható egy 196x31-es méretű háttérkép.
 • Banner szélességében - Nyitó gomb választható szöveggel, amihez megadható egy akkora méretű háttérkép, mint amilyen széles a banner
 • Zóna szélességében - Nyitó gomb opcionális szöveggel, amihez megadható egy a zóna szélességével megegyező és 31 pixel magas háttérkép. Ennek alkalmazásánál a weboldal forrásában kell meghatározni, hogy a zóna szélessége fix.
 • Sima - Nyitó gomb, egy szabadon választott szöveggel.
 • megjelenésének gyakorisága megadható
 • megadható, hogy nyitva jelenjen-e meg a banner, és hogy megváltozott méretben hányszor jelenjen meg a kreatív

 A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/180/3/billboard-displayÚszó/Swimmer

A Scroll és a Layer banner előnyeit ötvözi, a görgetés és a tartalmat eltakaró megjelenés jellemzi. A felhasználónak betöltődik az oldal, ahol - ha elkezd görgetni -, akkor a banner a képernyő egyik pontjából elindul, és lassú, úszó mozgásban elfoglalja a végpozícióját a tartalom felett megjelenve. A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/scroll/uszo/

FONTOS!

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban

 

Az adminfelületen beállítható funkciók: http://display.adverticum.net/display/%C3%BAsz%C3%B3/

 • megadható, hogy a banner a képernyő melyik pozíciójából induljon el, illetve az is, hogy melyik az a függőleges szint, amelyet elérve görgetéskor a banner működésbe lépjen
 • megadható, hogy a banner a képernyő melyik pozíciójába érkezzen, illetve az, hogy az oldal mely pontjához igazodjon
 • beállítható, hogy a banner a képernyőn elfoglalt helyéhez ragadjon-e, vagy az oldalon elfoglalt pozícióban maradjon
 • a kreatívnak nem szükséges tartalmaznia a bezáró függvényt, mert beállíthatóak bezárást szimbolizáló ikonok és szövegek (CSS)
 • megadható a banner „úszásának” sebessége (egyenletes/vagy gyorsuló) és ideje

 A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/204/3/uszo-display

 Preroll-Postroll

Pre-roll/post-roll megoldással a hirdetés video tartalomba illeszthető. A banner bármikor megjelenhet lejátszás közben, videó előtt (pre-roll), videó után (post-roll), vagy akár lejátszás közben is (mid-roll). A display alkalmazható: Image, Flash, HTML vagy Markup kreatívval. A megjelenés történhet folyamatos lejátszás közben és megállított videó mellett is. Hogy ezt a vezérlést az AdServer meg tudja oldani, szüksége van arra, hogy a megadott függvényeken keresztül kommunikálni tudjon a lejátszóval. A Preroll/Postroll működésének további alapfeltétele, hogy a videólejátszó köré egy hirdetési zóna legyen beépítve, illetve az AdServer támogassa az adott lejátszót. A demo bannerünk itt tekinthető meg: http://demo.adverticum.net/extrem/preroll_postroll/

FONTOS!

 • A dokumentációban leírt kattintás kezelést kell alkalmazni a készítendő banner típusának megfelelően
 • A kreatív nem tartalmazhat megjelenési gyakoriságot befolyásoló felhasználó követést
 • A kreatívok mérete maximum 300 kB lehet
 • Tilos automatikus bezárási időt alkalmazni a kreatívban
 • A videó fölé elhelyezett flash banner túlterhelheti a számítógépet. Azaz régi gépeken nagyon belassíthatja a weboldalt.
 • A banner pozíciója nem a videó szélétől számolódik, hanem a zóna div-től.
 • Bizonyos esetekben néhány paraméter figyelmen kívül marad (pl. nem lehet használni a stopVideo-t, ha a start értéke negatív, azaz a banner a videó lejátszás előtt indul.)

 

Az adminfelületen beállítható funkciók:

 • megadható, hogy a banner a videó hányadik másodpercében jelenjen meg, valamint azt is, hogy mennyi ideig legyen látható (másod- vagy ezredmásodpercben)
 • kiválasztható, hogy a bannermegjelenéssel a videó is megálljon
 • a banner a videó végén is megjelenhet
 • beállítható vízszintes és függőleges pozíció/ illetve oldaltájolás
 • megadható a hirdetés mögött megjelenő háttérszín hexa-értékkel, illetve az, hogy ez mennyire legyen átlátszó

 

Alapértelmezetten támogatott video lejátszók

A pre-roll/post-roll által jelenleg alapértelmezetten támogatott videolejátszók: Youtube, Vimeo, FlowPlayer. Ezektől eltérő videolejátszókkal is könnyedén megoldható a pre-roll/post-roll kiszolgálás, lásd lejjebb. A pre-roll/post-roll működésének alapfeltétele, hogy a videólejátszó köré egy hirdetési zóna legyen beépítve. 

<script type="text/javascript" charset="utf-8" src="//ad.adverticum.net/g3.js"></script>
<div id="zone0000000" class="goAdverticum">
<VIDEO_LEJÁTSZÓ_KÓDJA/>
</div>

(A beépített zóna ID-je nem 0000000 lesz, hanem majd annak a zónának az azonosítója, ahol a pre-roll/post-roll banner fut majd.)

A goa3 zónakód 2 részből áll, az egyik rész a g3.js, amit aloldalanként egyszer, a </body> záró tag előtt kell meghívni. A másik rész pedig a zónakódhoz tartozó div, amit pedig ott kell elhelyezni, ahol a hirdetési zóna helye ven, azaz ahol a hirdetésnek meg kell jelennie.

Az adminfelületen a zóna beállításai között pipálja be a Kompatibilis megjelenítéseknél a Preroll/postroll checkbox-ot. Amennyiben a zónát beépítették a weboldalba, akkor az AdServer adminfelületén, bármely bannertípus legördülő Megjelenítés opciójában megtalálhatja a pre-roll/post-roll megjelenítés beállításait.

 

További videó lejátszókkal való együttműködés:

A fent említett, alapértelmezetten támogatott videólejátszók mellett a pre-roll/post-roll megoldás képes lehet együttműködni más lejátszókkal is. Ahhoz, hogy az Adverticum illesztőprogramot tudjon írni egy még nem támogatott lejátszóhoz, a videólejátszónak ezeket a metódusokat kell támogatnia:

 • videó lejátszás indítása (ajánlatos a playVideo metódust használni)
 • videó lejátszás leállítása (stopVideo)
 • aktuális idő lekérése (getCurrentTime)
 • videó időtartamának lekérése (getDuration)
 • Minden lejátszóhoz az Adverticum kapcsolódik a videó lejátszó által nyújtott Javascript API-n keresztül. A videó lejátszó API-jának készítése közben érdemes a Youtube API-hoz hasonlót készíteni: http://code.google.com/apis/youtube/js_api_reference.html

FONTOS! Az Adverticumnak is illesztenie kell a lejátszót az AdServerhez, ami fejlesztéssel jár, ennek részleteiről kérjük érdeklődjön a support@adverticum.com e-mail címen.

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/141/0/prerollpostroll-display

Video fájl (.flv, .mp4, h.264, .mov) preroll/postrollként való felvételéről részletesebb leírást itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/141/3/prerollpostroll-display#video

 


 

Videó banner (beágyazott):

Könnyen felvehet videó bannert (.flv, .mp4, h.264, .mov formátumú videóval) (.mp4, .ogg, .webm formátumú videóval) az Adverticum által biztosított markup sablon segítségével, amelynél beállíthatja többek között, hogy a videó banner hanggal induljon-e el vagy némán, automatikusan elinduljon-e vagy csak indítás esetén, valamint hogy magától újrainduljon-e a videó a lejátszás végén.

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/585/2/video-banner-letrehozasa-html5-video-markup-sablonnal

 


 

IAB Mobile Rising Stars

Az IAB megalkotta a Mobile Rising Stars hirdetéseket, amelyek közül három, a Pull, a Slider és az Adhesion alkalmazható a mobil kombinált display megoldásunkkal. Mindhárom típus hasonló megjelenést biztosít két kreatív együttműködésével. Az első kreatív, nevezzük bázis kreatívnak, jelenik meg az oldal betöltésekor, ez kisebb méretű és a képernyő tetejéhez vagy aljához igazodik, és a felhasználó ezzel a bannerrel nyithatja meg a második kreatívot, amelyet teljes oldalas kreatívnak nevezünk. Ez a nevének megfelelően a teljes képernyőt betölti, így a legtöbb információ ezen helyezhető el a mobil hirdetésen belül és ez viszi a felhasználót a céloldalra, ha megérintik.

 

Az Adhesion banner bázis kreatívját megérintve jelenik meg a teljes oldalas kreatív. Egy eltávolító gomb található mind a bázis, mind a teljes oldalas hirdetésen, így mindkettőt eltüntetheti a felhasználó. A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/430/31/mobil-banner---adhesion

 

A Pull banner bázis kreatívját egy függőleges ujjvonással vagy beállítás szerint érintéssel nyithatja ki, majd megjelenik a teljes oldalas kreatív. Ennél a megjelenésnél két különböző bázis kreatívot is alkalmazhat, az egyik arra ösztönzi a felhasználót, hogy kinyissa vele a hirdetés másik részét, míg a másik, amely a teljes oldalas kreatívval együtt látható, arra ad lehetőséget a felhasználónak, hogy azt megérintve visszatérjen a weboldalra. A hirdetés egészét is eltávolíthatja a felhasználó, ha a bezáró gombra kattint, amely megtalálható a bázis kreatív és a teljes oldalas kreatív megjelenésekor is. A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/432/31/mobil-banner---pull

 

A Slider banner bázis kreatívját egy vízszintes ujjvonással (jobbról balra) vagy beállítás szerint érintéssel nyithatja ki, majd megjelenik a teljes oldalas kreatív. Ennél a megjelenésnél két különböző bázis kreatívot is alkalmazhat, az egyik arra ösztönzi a felhasználót, hogy kinyissa vele a hirdetés másik részét, míg a másik, amely a teljes oldalas kreatívval együtt látható, arra ad lehetőséget a felhasználónak, hogy azt balról jobbra elhúzva vagy beállítás szerint megérintve visszatérjen a weboldalra. A hirdetés egészét is eltávolíthatja a felhasználó, ha a bezáró gombra kattint, amely megtalálható a bázis kreatív és a teljes oldalas kreatív megjelenésekor is. A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/431/31/mobil-banner---slider

Az általános Mobil kombinált display-hez szükséges technikai leírás az alábbi linken található: http://dev.adverticum.com/creatives:html#mobil_kombinalt_display

 

Mobil Full Page Flex: Ez a megjelenítési típus az Interstitial mobil megfelelője, amely a lekért oldal előtt jelenik meg. Mobil készüléken a weboldalt teljesen kitakarja pár másodpercig, majd eltűnik. A hirdetés a készülék álló és fekvő állapotához is igazodik és mindkét esetben középre pozicionálva jelenik meg. Figyelem! Ez a display csak kép vagy markup bannernél alkalmazható opció!
Figyelem! Ez a display csak kép vagy markup bannernél alkalmazható opció!

Technikai információk a Full page flex banner felvételéhez:

 1. Kreatív mérete: A weboldal teljes felületét akkor tölti ki a hirdetés álló és fekvő helyzetben is, ha a feltöltött kreatív nagyobb, mint a célkészülék kijelzője. Így például, ha 320x480-as a képernyő, akkor a nagyobbik számot alapul véve 480x480-as kreatívot kell használni, de ennek a középen lévő 320x320-as területen legyen a hirdetés lényegi része, mert ez lesz igazán látható a középre pozicionálásnak köszönhetően.
 2. Banner típusa: A hirdetést kép vagy markup bannerként veheti fel. Ha a markup bannert választja, akkor a banner részleteinél a szélességhez és a magassághoz a készülék kijelző méretét adja meg. A Markup banneres megjelenéshez biztosítunk egy sablont is, amellyel könnyebb a bannerfelvétel. 
 3. Önálló vagy másodlagos megjelenítés: Ez a display típus nem csak önmagában jeleníthető meg mobilon, de egy másik kreatívval együttműködve is (Adhesion, Pull vagy Slider banner), amelyet Mobil kombinált display-vel vesz fel. Ebben az esetben a Full page flex csak a kezdő kreatív megnyitása után jelenik meg, és a bezáró gomb használatával tüntethető el (a bezáródási idő nem alkalmazható). Ha kombinálni szeretné a két megjelenítést, akkor a Full page flex display beállításainál távolítsa el az Önálló megjelenítés kijelölését, majd pedig ezt a bannert rendelje hozzá egy kompatibilis zónához, amelynek azonosítóját a Mobil kombinált display beállításainál a Zóna GUID mezőjébe szükséges beírnia. A Mobil kombinált display típusról ezen az oldalon talál bővebb információt.

A kampánymenedzsereknek szóló részletesebb leírást a banner felvételéről itt talál: https://support.adverticum.net/index.php?/Sales/Knowledgebase/Article/View/427/0/full-page-flex-display-mobil

 Attachments 
 
 pushdown_banner.zip (261.94 KB)
(10 szavazat)
Ez a bejegyzés hasznos volt
Ez a bejegyzés nem volt hasznos

Hozzászólások (0)
Help Desk Software by Kayako case