Tudásbázis
EasySSP kiszolgálás
Szerző: Adverticum Zrt. on 2017 May 8. 17:16

Ez a szolgáltatás csak Hoppex tagoknak érhető el. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatóval!


Tartalomjegyzék

 

EasySSP az Adverticum rendszerében

Az Adverticum rendszerében elérhetővé vált az EasySSP funkció, amely megkönnyíti az automatizált értékesítési folyamatot, hiszen az ügyfelek egy felületen kezelhetik hagyományos és programmatic kampányaikat.

Az EasySSP funkció használatához két dologra van szükség: egyrészről az Adverticum rendszerével API szinten kapcsolatban álló ad exchange platformra, amely jelenleg a Rubicon Project RTB rendszere, másrészről pedig arra, hogy az Adverticum rendszerében elérhető EasySSP funkcióval rendelkezzen a felhasználó. Ennek engedélyezése ügyfélszinten történik, amelyet megrendelés után munkatársaink tudnak bekapcsolni a megrendelő részére.

Az EasySSP használata előtt létre kell hozni a Rubicon rendszerében a saját profilt, site adatokat és a zónákat is, amelyeket az ad exchange platformra szánnak. Az itt létrehozott egységek ID-jait kell felhasználni az Adverticum EasySSP rendszerében az RTB-s kampányok futtatásához. Ezen adatok lekéréséhez javasoljuk, hogy használják a Rubicon felületén az Inventory Setup menün belül, a TAGS listában megjelenített beépítési kódokat, itt minden ID egy helyen megtalálható.

Site adatok

A Rubicon specifikus beállításokat az Adverticum adminfelületén, az EasySSP fül alatt található felületen kell megadni.

  • Site név*: a Rubiconban felvett site neve. Kötelezően kitöltendő mező!
  • Rövid leírás: a Rubiconban felvett site rövid leírása.
  • Leírás: hosszú leírás a Rubiconban felvett site-ról.
  • Page URL:a Rubiconban megadott oldal URL. Alapértelmezetten egy URL-t lehet megadni, ez nem kötelező, amennyiben a felhasználó megad URL címet, úgy a rendszer automatikusan azt továbbítja a Rubicon felé. Ha a user nem ad meg Page URL-t, abban az esetben a Goa3 által gyűjtött URL továbbítódik.
  • Site ID*:a Rubiconban felvett Site ID [rp_site], amely kinyerhető a Site Tagsből. Kötelezően kitöltendő mező!
  • Account ID*: a Rubiconban felvett account ID [rp_account], amely kinyerhető a Site Tagsből. Kötelezően kitöltendő mező!
  • Domain: a Rubiconban felvett site domain címe
  • Nyelv: a Rubiconban felvett site alapértelmezett nyelve (plusz paraméterként a Rubicon rendszerének átadható adat)
  • Keywords: ennek a mezőnek a segítségével egyedi kulcsszavakat küldhetünk tovább a Rubicon rendszere felé. Alapesetben az Adverticum kiszolgáló kódja (Goa3) is kiolvassa az adott oldal keywordseit és továbbítja is a Rubicon rendszere felé. Amennyiben meg van adva, úgy a Goa3 által küldött és a beírt kulcsszó is továbbítódik a Rubicon felé.
  • IAB kategóriák: megadható IAB kategóriák, amely legördülő listából választható ki.
  • Továbbított változók: A tartalomszolgáltatók valós időben átadhatják a targetálási adataikat a Rubicon rendszerének. További információt a 1st party adatok átadásáról alábbi linken olvashat.

 

  FONTOS! A Page URL és Domain esetében is az url-ben lévő domain-nek szerepelnie kell a Rubiconban megadott site-hoz tartozó url-ek között!

  Figyelem! A nem kötelezően megadható opciók üresen hagyása esetén a rendszer a Rubiconban megadott értékeket veszi figyelembe!

 

Kampánybeállítások az EasySSP-s kiszolgáláshoz

Annak érdekében, hogy a rendszer képes legyen egy zónában EasySSP-s hirdetések kiszolgálására is, az AdServer kampányok beállításainak lehetőségeit bővítettük további RTB specifikus funkciókkal. A tényleges Rubicon zónát az Adverticum rendszerében RTB Bannerként kell felvenni, azonban bizonyos elemeket/paramétereket megadhatunk zónaszinten is.

 FONTOS! Csak olyan kampány alá lehet RTB bannert felvenni, aminél hirdetőnek a "Saját szereplő" van beállítva. Ez kampány- és bannermásolás esetén is érvényes.

EasySSP terv létrehozása

A hibalehetőségek csökkentése és a további funkcionalitás érdekében a tervek felvétele során, az Ár megadásakor rendelkezni kell arról, hogy a tervhez milyen típusú ár tartozik. Itt dönthet a felhasználó arról, hogy nem ad meg árat (Nem), ár alapú priorizációt használ-e (Igen) vagy RTB-s tervet szeretne létrehozni (RTB).

  Figyelem! A „Nem” opció kiválasztásával a korábban megadott kampányár automatikusan öröklődik. Ennek módosítására mentés után van lehetőség.

Abban az esetben, ha az RTB opciót választjuk, megjelennek a terv RTB specifikus beállításai.

  • Bidfloor (USD): a megadható minimum licitár USD-ben (Floorprice). Nem kötelező kitölteni, ilyenkor alapértelmezetten „null” az értéke, amely a banneren felülírható. Abban az esetben, ha nincs megadva, akkor a Rubicon rendszerében megadott érték fog érvényesülni.

  FONTOS! A bannernél megadott Bidfloor lesz az érvényes, ha azt külön a banner részleteinél beállították. Ugyanitt lehetőség van még a „Bidfloor figyelmen kívül      hagyása” opcióra is, amellyel a rendszer nem figyeli az AdServer-ben beállított minimum licit árat, csak a Rubiconban beállított értékek a mérvadók. (Ha bepipálásra    kerül, akkor az Adverticumban beállított licitár figyelmen kívül marad, legyen az az adott banneren, vagy a hozzá tartozó terven megadva.)

  • Bidorder: azt szabályozza, hogy az azonos prioritási szinten lévő tervek milyen sorrendben legyenek elküldve a Rubicon felé. A sorrend meghatározásakor elsőként az RTB terven található Bidordert veszi figyelembe a rendszer. Amennyiben a kiválasztásra kerülő terveknél azonos Bidorder értékek vannak megadva, akkor az RTB banneren lévő Bidorderrel további sorrend adható meg. Amennyiben a bannerek között is ugyanaz a sorrend értéke, vagy nincs kitöltve sehol, abban az esetben a kérések sorrendje véletlenszerűen lesz meghatározva, azok kiküldése előtt. A Bidordernek csak az azonos prioritási szinten (zóna-terv, és másodlagos zóna prioritáson) található RTB bannerek esetében van szerepe.

  Figyelem! A nem kötelezően megadható opciók üresen hagyása esetén a rendszer, a Rubiconban megadott értékeket veszi figyelembe!

  Figyelem! Abban az esetben, ha RTB tervet használunk, akkor az ár mezőt (tehát a hagyományos ár alapú priorizációs beállításokat) a terv-zóna oldalról a rendszer nem veszi figyelembe.

  FONTOS!

  • Egy terv egyszerre nem tartalmazhat RTB típusú és egyéb bannereket! Ilyen esetben csak az RTB-s bannerek kerülnek kiszolgálásra!
  • SSP rendszerből érkező hirdetést, azaz RTB bannert csak RTB tulajdonsággal rendelkező tervvel és csak RTB tulajdonsággal rendelkező zónában lehet futtatni!

RTB banner felvétele

  Figyelem! Csak saját hirdetővel felvett kampány alá lehet RTB bannert felvenni, vagy másolni.

 

 Az RTB banner megadható paraméterei a következők:

 

  • Név*: a banner listákban megjelenő neve. Kötelezően kitöltendő mező!
  • Leírás: a banner leírása.
  • Rövid leírás:a banner rövid leírása.
  • Zóna azonosító*: a Rubiconban felvett zóna azonosítója [rp_zoneID]. Kötelezően kitöltendő mező!Kinyerhető a Site Tagsből, az rp_zonesize kötőjel előtti értékéből.
  • Banner méret*(szélesség és magasság). A Rubiconban meghatározott, legördülő listából kiválasztható érték, amelyből maximálisan három méret rendelhető egy bannerhez. Kinyerhető a Site Tagsből, az rp_zonesize kötőjel utáni értékéből.

Az előző két adat megadása egy példával szemléltetve: rp_zonesize=’403946-57’

Zóna azonosító értéke: 403946, Banner méret értéke: 57

  •  RTB Site*: az EasySSP oldalon megadott Site-ok, egy legördülő listából választható ki. Ez az objektum fogja a banneren a megadott RTB zónához rendelni a site specifikus beállításokat, amelyek automatikusan eljutnak a Rubicon rendszerébe. 

 FONTOS! Amennyiben nem megfelelő Site-ot választ ki az RTB bannerhez, abban az esetben nem fog választ küldeni az SSP rendszere, mert a megfelelő adatok kerülnek továbbításra.

  • Bidfloor figyelmen kívül hagyása: a jelölőnégyzet bepipálásával rendelkezhetünk arról, hogy a rendszer hagyja-e figyelmen kívül a minimum licitárat. Ebben az esetben a Rubicon rendszerében beállított érték fog érvényesülni.
  • Bidfloor (USD): a megadható minimum licitár (Floorprice). Nem kötelező kitölteni, ilyenkor alapértelmezetten „null” az értéke. A terven beállított érték itt felülírható. Abban az esetben, ha nincs megadva, a Rubicon rendszerében megadott érték fog érvényesülni.

 FONTOS! A bannernél megadott Bidfloor lesz az érvényes, ha azt külön a banner részleteinél beállították. Ugyanez vonatkozik a „Bidfloor figyelmen kívül hagyása” opcióra is!

  • Interstitial engedélyezése: a jelölőnégyzet bepipálásával engedélyezzük az RTB Interstitial megjelenést. Amennyiben a zónán engedélyeztük, de a banneren nem, abban az esetben ez a funkció nem fog működni, mind a banneren és mind a zónán is szükséges ennek beállítása. 
  • Megjelenítés – RTB

 

Az RTB banner aktuális Bidorder és Bidfloor értéke tervenként a Terv/Banner listázásban érhető el.

Az RTB terven megadott Bidordert örökli a banner is, azonban a listázásban lehetőség van ennek módosítására!

A beállítások véglegesítéséhez azonban szükség van a Terv/Banner listázás menüsorban lévő Változások mentése gomb megnyomására is. 

 FONTOS! A bannerhez tartozó Bidfloor értéket csak a terv részleteinél, vagy a tervhez tartozó bannereken részleteinél lehet megadni, a listázásokban azonban nem!

 FONTOS! A Terv/Banner listázásban lévő Bidfloor értéket használja a rendszer a licitek megadásakor!

Zónabeállítások

Ahhoz, hogy egy adott zónában RTB-s kampány futhasson, zónaszinten is engedélyezni kell az RTB funkciót (Igen/Nem). Az „RTB” funkció engedélyezésével tehető egy adott zóna RTB kompatibilissé, vagyis itt adhatjuk meg, hogy az adott zóna részt vegyen-e az EasySSP kiszolgálásban.

A zóna objektum esetében tehát az alábbi RTB specifikus adatokat adhatjuk meg:

  • RTB*: Igen/Nem választási lehetőség az Igenkiválasztásával jelennek meg a további RTB paraméterek. Kötelezően kitöltendő mező!
  • Interstitial engedélyezése: a jelölőnégyzet bepipálásával engedélyezhetjük az RTB rendszerből érkező Interstitial banner megjelenítését. A megfelelő működés érdekében a banneren és a zónán is szükséges engedélyezni az Interstitial funkciót.
  • Pozíció*: listából kiválasztható paraméter, amely azt jelzi, az oldalon belül hol található az adott zóna. Kötelezően kitöltendő mező!
  • Display típus: a kompatibilis display beállítások egyszerűsítése érdekében a display típusok közül az RTB-s zóna esetében az RTB display típust kell kiválasztanunk. Kötelezően kitöltendő mező!

  Figyelem! RTB-s zónákban nem csak RTB-s tervek és bannerek futtathatók!

RTB zóna kompatibilitások:

Méret:

  • Amennyiben több méret van beállítva az RTB bannernél, akkor a banner listázásakor csak az első méret látszik, és csak ezt veszi figyelembe a rendszer a terv-zóna hozzárendelés oldalon a „szűrés bannerekre” gomb megnyomásakor. Azonban, ha van akár egy olyan beállított RTB banner méret, ami kompatibilis a zónával, akkor a hozzárendelés státusza: „Rendben”-re vált, amennyiben egy sem kompatibilis, akkor „Hibás” státuszú lesz.

Display:

  • Fontos arra figyelni, hogy a rendszer csak azt nézni a státusz mutatásakor, hogy adott megjelenéssel rendelkező banner/terv kompatibilis-e a zónával – engedélyezve van-e rá a szükséges display, így akkor nem lesz kompatibilis, ha pl. a zónánál nincs kipipálva az RTB display. Azonban figyelni kell, mert kompatibilisnek mutatja magát akkor (is), ha pl. a display be van pipálva, de magán a zónán az RTB: opció a „nem”-en maradt. 

Az AdServerbe felvett egyéb ár alapú priorizációs tervek versenyeztetése az SSP rendszerből érkező hirdetésekkel, jutalék levonás figyelembevételével, esetleges árfolyam átszámítással

Az EasySSP használatával lehetőséget biztosítunk felhasználóinknak a Rubicon SSP rendszeréből érkező kampányok kiszolgálására, az Adverticumban felvett egyéb fizetős kampányokkal együttműködve, a legmagasabb bevételre törekedve.

A tartalomszolgáltatók érdeke, hogy az SSP szolgáltató jutalékának levonása után is jobban járjanak, mintha egyéb az AdServer-be felvett tervet szolgált volna ki a rendszer. Ehhez mindenképpen szükséges, hogy az adott price értékénél ne csak az adott zónában futó legdrágább megjeleníthető terv árát vegye figyelembe kiszolgáláskor a rendszer, hanem az SSP szolgáltató jutalékát is, amit le fognak vonni a kiszolgált hirdetés árából.

Tehát, ha a Rubicon 18%-ot von le a kiszolgált hirdetések árából jutaléknak, akkor a price-t 1,219512-vel beszorozva kell elküldenünk (1/0.82) az SSP szolgáltatónak, így annál drágább RTB hirdetés megjelenítése esetén többet keresnek (a jutalék levonásával együtt is).

Egy példával szemléltetve:

Az adott zónában futó legdrágább Adserverben felvett megjeleníthető hirdetés ára 99 Ft. Ilyenkor az Adverticum AdServer-e kérést küld az SSP szolgáltató felé, hogy van-e ennél drágábban megjeleníthető hirdetése. Azonban ilyenkor nem 99 Ft-nál drágábbat kér, hanem 99x1,219512, azaz 120,7316 Ft-nál.  Amennyiben csak 99 Ft-ot mondott volna, akkor az SSP szolgáltató adhat pl. 100 Ft-os hirdetést, ami viszont a jutalék levonása után a tartalomszolgáltatónak csak 82 Ft bevételt jelentene.

Mindemellett a rendszerbe új funkcióként bekerült egy árfolyam számoló komponens, amelynek feladata az aktuális napi árfolyam szerinti árszámítás.

A Rubicon rendszerében az alap valuta dollárban értendő, ezért szükséges volt valuta konverziót alkalmaznunk, hogy a felhasználóinknak lehetősége legyen az ár alapú priorizáció esetében versenyeztetni az impression-ök értékét a Rubicon rendszeréével.

Funkcionálisan ez azt jelenti, hogy az ár alapú priorizáció esetében lehetőség van már az árat forintban (HUF), euróban (EUR), és dollárban (USD) is megadni, amely összeget aztán a rendszer a napi aktuális árfolyam szerint tovább konvertálja dollárba, és úgy számol vele a továbbiakban. 

  • forint/dollár: a Magyar Nemzeti Bank api-ján keresztül kéri le és tárolja a rendszer,
  • euró/dollár: a European Central Bank api-ján keresztül kéri le és tárolja a rendszer 

További információt az ár alapú priorizáció használatáról Tudásbázisunk ezen bejegyzésében olvashat. 

RTB Statisztika:

Statisztika hozzáférés esetében külön-külön beállítható az Easy SSP statisztika elérhetősége az egyes felhasználóknak. A fiókban a felhasználó nevére kattintva lehet jogosultságot adni vagy módosítani azt, az „Összes mérőszám” mellett lévő checkbox kipipálásával.

Minden profilhoz tartozó user esetén külön szabályozni lehet a hozzáféréseket (ezt bárki megteheti, akinek teljes hozzáférése van az adott fiók használatához).

 FONTOS! Az elszámolás alapját a Rubicon saját statisztikája határozza meg, a pontos és részletes adatokat az SSP rendszer szolgáltatja.

Az Adverticum AdServerében is lekérhetők statisztikai adatok az RTB kampányok teljesítéséről

A statisztika nem változik lényegesen a megszokott formához képest, a rendszerben három új mérőpontot vezettünk be, amellyel a felhasználó nyomon tudja követni az eladott impressönök darabszámát, összegét és átlagos bevételét.

  • EasySSP bevétel (USD): tényleges bevétel
  • EasySSP bevétel (USD) #: a vásárlások / események darabszáma
  • EasySSP bevétel (USD) Átl: az átlagos bevétel

A kiszolgálás folyamata

A gyorsabb és hatékonyabb működés érdekében az Adverticum kiszolgálókódja, a Goa3 külön kérésként kezeli az RTB-s zónákat. Ez azért lényeges, hogy az adott oldal betöltődését ne befolyásolja ez a másfajta kiszolgálási mód.

Az ügyfél részéről eldönthető, hogy a Goa3 az RTB-s és nem RTB-s zónákat egy vagy külön kérésben kezelje. Az alapértelmezett működés használatával a beépítés szempontjából nem teszünk különbséget a zónák között, illetve a beépítési kódokon sem változtattunk.

Amennyiben az alapértelmezett működést használjuk doc.write-os beépítés mellett, úgy az RTB-s válaszokat a <head>-ben kérjük és kapjuk meg. Ezeket a böngészők mindenképp megvárják az oldalbetöltés során, így nagyban nőhet az oldalak töltési ideje.

Szeparált kérések

 FIGYELEM! RTB-s zónák alatt az RTB tulajdonságokkal ellátott zónák értendőek!

Amennyiben azt szeretnénk, hogy az RTB-s zónákat külön kérésben kezeljük, az alábbi meta tag-et szükséges a weboldal <head> részébe építeni.

<meta name="separateRTB" content="true">

 Fontos, hogy a beépítési kódokat a már ismert módszerrel, változatlanul kell használni!

Abban az esetben, ha a fenti meta tag szerepel az oldalban, maga az invokáció a következőképpen módosul.

A zónák lekérésénél először csak a nem RTB-s zónákat kapja meg a Goa3 a szerverektől. Ezeket változatlan módon kezeli és beépíti. Miután az összes kért zóna kiszolgálódott, az RTB-seket egy új kérésben megkapja és kiszolgálja az RTB-s zónákat is.

Ezt a lehetőséget használva gyorsabbá tehetjük a bannerek megjelenését, mivel nem fog az összes zóna „üresen” várakozni a Rubicon válaszára, illetve az oldalak betöltődésére sincs hatással. 

Ennek következménye, hogy a nem RTB-s hirdetések kizárhatják az RTB-seket, melynek oka, hogy az RTB-s invokáció akkor indul, mikor már szerepelhetnek bannerek az oldalban. 

Document.write -os invokáció változásai

Ebben az esetben nincs más dolgunk, csak a fent említett meta tag-et elhelyezni az oldalban, amelynek következtében a doc.write-os invokáció a következőképpen módosul.

A loadZones() metódust a már megszokott módon kell meghívni minden előtölteni kívánt zónára, majd ezek közül a rendszerünk automatikusan kiválasztja és kezeli az RTB-s zónákat.

Magát a beépítést a hagyományos insertBanner() hívással tehetjük meg. Ez a hívás a nem RTB-s zónákat a hagyományos módon az oldalba építi, míg az RTB-s zónák esetében egy „sima” Goa3-as beépítési kódot ír az oldalba, így lényegében a doc.write-os RTB-s zónák Goa3-mas invokációval szolgálódnak majd ki.

Mivel az RTB-s bannereket minden dom.ready utáni esetben iFrame-ben jelenítjük meg, nem okoznak gondot a doc.write-ot tartalmazó függvényhívások sem.

Előnyei:

  • Ezzel a megoldással elkerülhetjük a hosszú oldalbetöltődést.
  • A böngésző nem fog várakozni a Rubicon válaszára.

Hátrányai:

  • A doc.write-osan meghívott RTB zónák sima Goa3 hívásként szolgálódnak ki, tehát a nem RTB-s doc.write-os és goa3-mas hívások beépülnek előtte.
  • Ebben az esetben lehetnek olyan bannerek az oldalban, melyek kizárhatják az RTB-seket.

Kiértékelés folyamata

Egy zónában, egy waterfall szinten több zónamérethez tartozó Rubicon kérések párhuzamosíthatók! Ha az RTB kérések timeout-ja (időtúllépése) esetén nem kapunk adott időben választ a Rubicontól, a bannerek kiválasztása úgy folytatódik, mintha a Rubicon nem tudott volna a kérésre választ adni.

A Rubicon rendszere felé csak azokat a lekérdezéseket tudjuk párhuzamosan elküldeni, amelyek azonos zónában futnak, és a prioritásaik megegyeznek.  A Rubicon felé párhuzamosan kiküldhető kérések sorrendje a Bidorder mezővel határozható meg, azonban az egyszerre kiküldött kérésekre visszaérkező válaszok közül a legértékesebbet szolgáljuk ki.

 Fontos, hogy a maximálisan egyszerre küldhető párhuzamos kérések száma három (jelenlegi megállapodás szerint, azonban ezt a Rubicon egyoldalúan módosíthatja)!

Egy oldalbetöltés esetén az RTB kérések a waterfall modell minden szintjére és minden zónájára szekvenciálisan történnek (feltételezve, hogy a waterfall modellt úgy valósítjuk meg, hogy különböző prioritási szinteken futó RTB-s terveket veszünk fel).

 Fontos, hogy a Rubicon rendszerből érkező kiszolgálás a megszokottnál akár több időt is igénybe vehet!

 Abban az esetben, ha a Rubicon rendszerében esetlegesen akadozna a kiszolgálás, az EasySSP rendszerében egy „Rubicon kérésenként” történő timeout jön létre. Mivel több kérés küldése történik a Rubicon rendszer felé, egy „Rubicon összes kérés” esetén történő timeout is létrejön.

Ezek értéke jelenleg:

  • kérésenként (request timeout): 1 másodperc
  • összes kérés (global timeout): 5 másodperc

A fenti idők rendszerszinten konfigurálhatóak és kérés esetén módosíthatóak!

 FONTOS! Amíg az Adverticum kiszolgáló rendszere a Rubicon válaszára várakozik, addig a nem RTB-s kiszolgálás sem történik meg, ha nem szeparált kérésként kezelik az RTB-s zónákat!

 

(0 szavazat)
Ez a bejegyzés hasznos volt
Ez a bejegyzés nem volt hasznos

Hozzászólások (0)
Help Desk Software by Kayako case